
Istoria umana este disputa intre conservatori si liberali. In principiu conservatorii reprezinta puterea iar liberalii reprezinta opozitia. Liberalii vor sa schimbe ceea ce conservatorii incearca sa pastreze. Mai greu sau mai usor, liberalii castiga intotdeauna. Uneori ei se impun destul de repede, alteori au nevoie de sute de ani pentru a reusi sa-i pacaleasca pe conservatori. De-a lungul timpului, liberalii si-au folosit forta, averea sau creativitatea pentru a profita de slabiciunile conservatorilor. Iar conservatorii i-au ars pe rug, i-au trimis sa munceasca la vreun canal sau i-au fortat doar sa emigreze.
Conservatorii sunt urmasii liberalilor invingatori de altadata, cei care au resusit sa impuna un status-quo. Insa este uneori la fel de greu sa conservi un concept invingator cum este sa impui un concept nou. Un concept conservator implementat cu succes ajunge sa genereze traditii proprii, utile indoctrinarii educatiei copiilor, prin repetabilitate. Unele strategii conservatoare sustin cu exigenta respectarea valorilor initiale, altele se straduiesc sa se adapteze vremurilor, prin mici reforme de fatada. In fond, scopul conservatorilor este pastrarea mediului de confort.
Argumentul liberal esential este stiinta. Mai intai, stiinta demontreaza adevarul, fara echivoc. Pamantul e rotund, omul se trage din maimuta si incalzirea globala chiar e periculoasa. Noile descoperiri stiintifice genereaza noi filozofii de viata, noi atitudini, noi curente. Tot stiinta aduce si metoda comunicarii acestora, cat mai eficient si cat mai departe. Istoricii viitorului vor categorisi si vor numi aceaste curente, in spiritul noilor valori conservatoare care s-au instalat intre timp.
Unele curente conservatoare, la inceput liberale, dureza zeci sau chiar sute de ani pana sa se prabuseasca. Colonialismul, de exemplu a functionat cateva sute de ani iar religiile importante rezista deja de peste 1000 de ani. Alte concepte ajung sa reiziste mult mai putin, ba chiar sa se schimbe intr-o jumatate de generatie asa cum a fost frumusetea lui Marylin Monroe. Toate se vor prabusi la un moment dat insa unele concepte conservatoare sunt atat de bine executate incat privite superficial, par vesnice.
Sa luam de pilda familia, un alt concept care pare vesnic. Un simplu exercitiu de imaginatie, proiectat peste cateva sute de ani, releva mari indoieli asupra continuitatii acestui concept. Personal, cred ca familiile asa cum le cunoastem noi nu vor mai exista. Probabil ca fiecare individ va detine cativa roboti, holograme sau alte forme de realitate virtuala, aparate care vor compensa nevoia unui sot. Iar cei de atunci, vor avea adevarul. Si ne vor privi cu compasiune atat pe noi cat si obiceiurile noastre, adica casatoria, impuritatea actului sexual intre oameni sau costumele noastre de baie. Ne vor trata exact cu aceeasi indulgenta superioara cu care ii analizam si noi pe stramosii nostri medievali sau antici.
Putem duce exemplele si mai departe intelegand ca alte concepte conservatoare vor disparea in viitor: de exemplu cresterea copiilor de catre parintii adevarati, nasterea naturala a copiilor dupa o sarcina de 9 luni sau gasirea partenerului potrivit pentru procreere. Sunt sigur ca toate astea vor fi inlocuite de embrioni fecundati in laboratoare, transformati in fiinte umane pe banda de productie si educati in centre speciale.
In concluzie, toate vrajbele noastre, toate panicile si stesurile, tot efortul noastru de a intelege sensul lucrurilor, toate straduintele noastre de a evolua spiritual, toate mobilizarile patriotic-nationaliste de conservare a unor limbi sau traditii locale, toate vor fi privite de oamenii viitorului ca niste energii risipite de inapoiata omenire a anului 2000.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu