vineri, 30 decembrie 2016

Incursiune intima in violarea intimitatii.



 

Nevoia exagerata de intimitate a oamenilor ascunde de cele mai multe ori orori, fie ca ele sunt ilegalitati, imoralitati sau alte abateri cauzate de dezacorduri cu sinele. Ororile depind de cultura locala, respectiv de intelegerea conceptelor de bine si rau in respectiva zona. Cauzele stiintifice pot fi doar doua: erori genetice sau dezechilibre educationale. Adica ori te nasti cu defect, ori devii pe parcurs.

Cand iti protejezi exagerat viata privata inseamna ca ti-e jena cu tine. Anumite trasaturi ale tale sunt in dezacord cu valorile universale, sau ma rog, valorile populare. Cu cat valorile populare s-au impus mai tare in cultura ta, cu atat valorile tale personale, care sunt opuse, au devenit mai blamate sau batjocorite.

De la gay-ul din evul mediu si pana la conteporanul cu cadavre in frigider, toti au avut nevoie de intimitate. Religiile si alte puteri agresive au impus uniformizarea pedepsind crud diferentele. Cu cat mai aspre au fost pedepsele, cu atat mai tare a crescut frica de asumare iar intimitatile au fost necesare.

Intimitatiile clasice ar fi:

·        votul secret – esenta democratiei este deci bazata pe intimitate

·        multe variante de natura sexuala de la clasica amanta si pana la pornografia infantila si alte fetishuri

·        viciile, pe o paleta larga, care include jocurile de noroc, drogurile, uneori chiar si fast-food-ul

·        originea si familia, locul de bastina, etnia, 

·        atributele blamate de societatile:

o   tolerante: rasismul, xenofobia, extremismul politic, intoleranta religioasa

o   intolerante: homosexualitatea, lipsa patriotismului, toleranta religioasa

 

La inceput nu a fost intimitate. Intimitatea este o valoare educata. Unii dintre cei care au suferit, in vreun fel, pentru asumarea deschisa a valorilor personale si-au invatat copiii sa se comporte altfel. S-au adaptat. Si asa s-a pornit banda productiei de intimitati pentru a proteja credinte religioase diferite, statute sociale, adulteruri sau conversatii pe sms. S-a ajuns pana la regula de a nu mai trimite fotografia insotitoare a amenzii de radar pe adresa de acasa, daca din poza rezulta prezenta inca unei persoane in masina. Un tip a carui amanta intima a fost descoperita astfel in masina a deschis proces si a castigat.

Intimitatile au devenit multe si variate. Posesorii lor au decis firesc sa se uneasca pentru a fi mai puternici. Intre timp, aproape toti membrii societatii ajunsesera sa aiba cate ceva de ascuns. A fost proclamat dreptul la intimitate. Pentru ca societatea trebuie totusi sa functioneze, a fost necesara stabilirea unei limite a intimitatii care niciodata nu este clara. Eu o vad undeva intre voayeur-ul cu binoclu de pe balcon si mama citind jurnalul fiicei de 16 ani. Aici polemica este mai ampla decat in cazurile mai clare cum ar fi accesul in telefonul partenerului sau pe contul sau de facebook. Astea sunt aproape universal vazute ca si violari deci dezbaterea nu prea exista.

Poate revendica o intimitate exagerata fata de prieteni apropiati numai cineva care se teme ca acei prieteni ar putea descoperi ceva ce le-ar invalida relatia. Sunt oameni care tin cu dintii de cate o prietenie mincinoasa, la a carei conservare muncesc din greu si o mentin numai carand in spate povara intimitatii. Personal, as vrea sa inteleg, mai profund, care este frica care declanseaza nevoia prieteniei, dar asta este un alt articol.

In societatea in care am fost educat eu, am fost indrumat sa dezvolt multiple intimitati care sa-mi protejeze oribilele secrete. Am fost incurajat sa dezvolt secrete, pentru care sa inventez ascunzatori si scenarii de iesire din impasul dezvaluirii lor. Am fost educat sa cred ca multe pareri nu trebuie exprimate, ca placerile se consuma cu vinovatie iar frica de a fi deconspirat oricand este ingrozitoare. Aceasta societate a dezvoltat un personaj comun introvertit, deprimat, neasumat si preocupat excesiv sa-si protejeze banalele ganduri nevinovate. Din acest personaj comun fac parte si eu si majoritatea cunoscutilor mei.

Desi parolele softurilor noastre sunt din ce in ce mai complicate si greu de retinut, este evident pentru toata lumea inteligenta ca informatiile noastre private sunt foarte usor accesibile. Probabil ca, pe masura ce acest lucru va fi din ce in ce mai limpede pentru toata lumea, intimitatile se vor mai relaxa sau se vor transforma. Sau poate secretele vor incepe din nou sa fie asumate cu curaj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu